W tym tygodniu!
30.03 – 03.04.2020
Strefa – artykuły
31 marca br. Sejm uchwalił ustawę, która wprowadziła zmiany przepisów o dodatkowym zasiłku opiekuńczym.
https://www.zus.pl/o-zus/aktualnosci/-/publisher/aktualnosc/1/zmiany-w-dodatkowym-zasilku-opiekunczym/2551095
Dzieci NIE SŁUCHAJĄ rodziców przez te 3 błędy wychowawcze! Dziecko mnie nie słucha jak reagować?
https://www.youtube.com/watch?v=ngU9EP42q2E
Strefa – filmy, wywiady
Koronawirus: jak zachować motywację w czterech ścianach? – dr Ewa Jarczewska-Gerc i Zofia Szynal
https://www.youtube.com/watch?v=RXoMCNH_ZJg
Strefa – dziecka i rodziców
kulturalnie
Aktorzy Teatru Nowego w Zabrzu czytają wiersze na dobranoc! codziennie godzina 18.30
https://www.facebook.com/teatrzabrze/videos/vb.725884124151786/662015037948130/?type=2&theater
Audycje polskiego radia
https://www.polskieradio.pl/18/7073%20Polskie%20Radio%20dzieciom%20s%C5%82uchowisko%20Przebi%C5%9Bniegi
Niezwykła podróż kropelki
https://www.youtube.com/watch?v=plQ8rCApNIQ
kulinarnie
Bezglutenowe muffinki jaglane z bananami – wiek: 8m+, ilość sztuk: 12
Składniki:
• 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
• 1/2 szklanki wody,
• 1/2 szklanki mleka,
• 2 łyżki rodzynek,
• 3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zleży Ci, by babeczki były bezglutenowe),
• 2 jajka (osobno białka i żółtka),
• 2 małe, dojrzałe banany,
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/3 łyżeczki cynamonu,
• 1 łyżka amarantusa ekspandowanego.
Wykonanie:
Surową kaszę przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. W małym rondelku połącz wodę z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj rodzynki oraz kaszę, zmniejsz ogień i ugotuj pod przykryciem przez 20minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.
Do misy robota planetarnego przełóż 2 białka i ubij je na sztywną pianę. Przełóż do miseczki.
Wykorzystaj misę robota ponownie – przełóż do niej ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany bez skórki, żółtka jajek, olej, a następnie mieszaj końcówką w kształcie litery K, aż banany rozpadną się. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.
Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.
https://alaantkoweblw.pl/3-przepisy-na-muffinki-i-babeczki-pyszne-ciastka-sniadaniowe/
Strefa – muzyki i relaksu
Poranek nad rzeką i łagodny śpiew wiosennych ptaków
https://www.youtube.com/watch?v=HqdjZSYNV8M
Ptaki Polski – Wiosenne Odgłosy
https://www.youtube.com/watch?v=NFz4nfoB5dA
Życzymy Państwu zdrowia!
Zespół Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej SP41S
Katarzyna Pankiewicz, Teresa Paradowska-Możdżonek, Iwona Litaniuk